hmmm...pk punya pk, ni jer yg terlintas lam otak aku semalam..Mee Hailam..ngan Tauhu Sumbat..sedap gak kan sesekali mkn camni..nak wat nasi..en suami lak nk berdiet..xnak makan nasi..nak mkn lain jerkk..so, pandai2 aku ler nk mereka resepi2 terbaru utk en suami kan...
hmmm...kuar opis kol 5..g pasar...lam kol 6 sampai umah...6 lebuh br nk start masak itu ini...but..untungnya ada suami kan, rajin menolong kt dapur..;) sambil dok cungkil2 resepi2 pn isteri niii...pandaiii nyer dier nk membodek..^_^..
Ok..dah melalut dah ni...jom tgk resepi Mee Hailam aku..
![]() |
Mee Hailam |
ok, untuk bahan2; (2 org makan)
mee kuning sepeket - tu pun der lebih..korang celur separuh pun dah cukup (nk guna spageti pun leh)
udang segar-ikut ske (wajib ader lau nk sedap)
isi ayam-ikut ske
fish cake-ikut ske
Bawang besar-1 biji
Bawang putih-3 biji
halia-1 inci
cili padi-5 biji
sos tiram-2 sd mkn
kicap pekat-2 sd mkn
kicap masin-1 sd mkn
tepung jagung-1 sd mkn
kobis bunga-ikut ske korang ler manyak mna
sawi-ikut ske
lobak merah-ikut ske
tauge-ikut ske
sedikit garam utk rasa
daun bawang
cili merah
Cara masak;
1. Kupas kulit n kepala udang. Udang dibasuh n direndam sekejap dgn air garam. kulit udang jgn buang. Basuh kulit n kepala udang..then goreng dengan sedikit minyak. (ni aku ajar korang nk dptkan stok udang).
2. Lepas kulit n kepala udang tu dah nmpak kemerahan..angkat...tunggu suam2 ckit..then blend dengan air separas dgn kulit2 udang tu. Dah blend, tapiskan dan masak air kulit udang td. Masa mendidih, korang akan nampak mcm kepala buih..buang buih2 tu..(aku xtaw nk explain cene, harap korang paham la yerr). ok, dah buang, ttp api..siap stok udang.ketepikan dulu.
3. Ok..now turn udang plak..minyak yang guna goreng kulit udang td..korang goreng plak udang yg dah direndam ngan air garam td..goreng sekejap jap..dah nmpak merah2..terus angkat..ketepikan.
4.Blend, bwg besar,bwg putih, halia...tumis dgn sedikit minyak...cili padi, hiris panjang..masukkan sekali.
5.Dah naik wangi, masukkan sos2..n kicap2..
6. Kacau sekejap...masukkan isi ayam yang dah dipotong2 dadu. Biarkan ayam masak sekejap dgn api yang sederhana.
7. Agak ayam dah betul masak, korang masukkan stok udang dah wat td. Ok, masa ni korang akan nampak cam kuah dah cair ckit..dun worry...masukkan tepung jagung yang dah dikacau dengan sedikit air panas...now, kuah korang dah pekat...ikut korang ler nk pekat mna...then masuk ler garam...jgn banyak, coz sos tiram pun da masin.
8. ok..dah mendidih ckit..masukkan sayur sawi, lobak n kobis bunga..biarkan sekejap...tutup api...siap kuah.
untuk mee & tauge;
celur sekejap dgn air panas...jgn sampai kembang n layu
![]() |
siap untuk dimakan..;) |
sedia untuk dihidang, tabur daun bawang, cili merah, fish cake (goreng dulu ler)..lau korang nak..leh tambah telur rebus..pun sodap..n limau..(en suami xske limau)
yeahhhhh..dah ciap...Selamat Mencuba...
opss..satu lg extra resepi for today..Tauhu Sumbat..jom ushar resepi jap..
bahan2;
Tauhu 3 ketul
timun-hiris halus
lobak-sagat besar
taugeh-celur dgn air panas
Cara buat;
1. goreng tauhu (lumur dgn sedikit garam dulu)
2. campurkan semua sayur2 td..kacau dengan sedikit garam.
3. agak tauhu dah sejuk..potong 2 (segitiga)..belah tgk tauhu..dan sumbat dgn sayur2 td.
Dah ciap..^-^
untuk sos merah;
4 biji cili merah
2 ulas bawang putih
2 sd mkn cuka
2 sd makan gula
sedikit garam
Blend semua bahan, dan masak sekejap atas api...
![]() |
tadaa...dah ciap Tauhu Sumbat |
No comments:
Post a Comment