![]() |
Bihun Sup Kaki Ayam wif Ayam Goreng Rempah |
Bahan2 untuk sup;
of coz..kaki ayam, ikut ler bnyk mna korang ske.
Bawang besar-2 biji (1 hiris, 1 tumbuk)
Bawang putih-3 biji (tumbuk)
halia-1 inci (tumbuk)
halia-1/2 inci (hiris halus)
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk ketumbar
3 biji bunga lawang
8 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1/2 inci kuli kayu manis
daun sup
daun bawang
garam secukup rasa
Cara Masak;
1-rebus dulu kaki ayam dengan sedikit garam..lam 1/2 jam camtu la..ngan api yang perlahan.
2-dalam periuk lain, tumis bawang besar yang dihiris, bawang putih, halia (hiris&tumbuk), bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga n kulit kayu manis, sampai naik bau wangi...pastu, masukkan 3 jenis serbuk td...kacau sekejap..masukkan 2 cawan air...biar merenih sekejap dengan api slow..tujuan nyer untuk bg rempah2 td betul2 masak..
3-dah mendidih..masukkan kaki ayam dengan air2 rebus tu sekali lam periuk rempah td...
4-masukkan 2, 3 hirisan daun sup yang dipotong panjang lam 3 inci...biarkan sup masak dengan api perlahan sehingga dah betul2 mendidih...dah mendidih..biarkan lam 10 minit...masukkan bawang besar yang ditumbuk td..tutup api...siap untuk dihidangkan.
5-hias dengan cili giling yg da dmasak, daun sup + bawang, bawang goreng, cili merah yang dihiris, atau nk tambah lg, leh tambah limau kasturi..utk rasa masam manis ckit.
untuk bihun;
rebus bihun dengan sedikit kunyit dan garam..jgn rebus smpai lembik plak..xkan ler nk rebus bihun pun xpandai kowt kan..^_^
untuk ayam goreng rempah;
amek ler part2 ayam yang korang ske..perap dengan sedikit garam, kunyit, 1 sudu makan sos tiram, sos cili, sedikit sos tomato, dan 1 sudu rempah kari daging...perap lam 1/2 jam, then goreng...dah suam2 cikit..korang potong2 ler...tabur atas bihun sup td...
sekian resepi ku..hehehe...Selamat Mencuba..^_^..
No comments:
Post a Comment