Followers

Wednesday, 8 August 2012

Bihun Sup Kaki Ayam wif Ayam Goreng Rempah

Assalammualaikum...tahap kemalasan dah melanda...xtawu ler apsal ari ni aku ase cam malas nk wat pe pun..tp, aku nk jgk merajinkan diri menguploadkan resepi aku 2,3 ari lepas..berbuka dengan bihun sup kaki ayam...erkk??kaki ayam pun makan kerrr...of cozzzz..my fav kaki ayam...klu g pasar tu..nmpak kaki ayam jerkkk..dah terliur aku...bkn aper, dok teringat nak wat sup kaki lerrr...ni bkn sup kaki yang 'makan kaki' org tu ehh...tu nk cari nahas...ok laa..malas dah ni...aku go on jer la ehhh..so, rajin2 kan ler diri korang untuk memasak ehh...lg2 untuk en suami....org tua2 ckp...suami yang selalu makan air tgn isteri nihh...kasih sayang tuu akan bertambah2 lg...ye x..??^_^


Bihun Sup Kaki Ayam wif Ayam Goreng Rempah

Bahan2 untuk sup;
of coz..kaki ayam, ikut ler bnyk mna korang ske.
Bawang besar-2 biji (1 hiris, 1 tumbuk)
Bawang putih-3 biji (tumbuk)
halia-1 inci (tumbuk)
halia-1/2 inci (hiris halus)
1 sudu serbuk jintan putih
1 sudu serbuk jintan manis
1 sudu serbuk ketumbar
3 biji bunga lawang
8 biji bunga cengkih
4 biji buah pelaga
1/2 inci kuli kayu manis
daun sup
daun bawang
garam secukup rasa

Cara Masak;
1-rebus dulu kaki ayam dengan sedikit garam..lam 1/2 jam camtu la..ngan api yang perlahan.

2-dalam periuk lain, tumis bawang besar yang dihiris, bawang putih, halia (hiris&tumbuk), bunga lawang, bunga cengkih, buah pelaga n kulit kayu manis, sampai naik bau wangi...pastu, masukkan 3 jenis serbuk td...kacau sekejap..masukkan 2 cawan air...biar merenih sekejap dengan api slow..tujuan nyer untuk bg rempah2 td betul2 masak..

3-dah mendidih..masukkan kaki ayam dengan air2 rebus tu sekali lam periuk rempah td...

4-masukkan 2, 3 hirisan daun sup yang dipotong panjang lam 3 inci...biarkan sup masak dengan api perlahan sehingga dah betul2 mendidih...dah mendidih..biarkan lam 10 minit...masukkan bawang besar yang ditumbuk td..tutup api...siap untuk dihidangkan.

5-hias dengan cili giling yg da dmasak, daun sup + bawang, bawang goreng, cili merah yang dihiris, atau nk tambah lg, leh tambah limau kasturi..utk rasa masam manis ckit.

untuk bihun;
rebus bihun dengan sedikit kunyit dan garam..jgn rebus smpai lembik plak..xkan ler nk rebus bihun pun xpandai kowt kan..^_^

untuk ayam goreng rempah;
amek ler part2 ayam yang korang ske..perap dengan sedikit garam, kunyit, 1 sudu makan sos tiram, sos cili, sedikit sos tomato, dan 1 sudu rempah kari daging...perap lam 1/2 jam, then goreng...dah suam2 cikit..korang potong2 ler...tabur atas bihun sup td...

sekian resepi ku..hehehe...Selamat Mencuba..^_^..








No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved celotehreyna.blogspot.com Design by Reyna