Followers

Wednesday, 8 August 2012


Lontong Ketupat Penang di Ramadhan 13 

..Pejam celik..pejam celik...hari ni dah 14 Ramadhan...tgl bape ari jer lagi nak pose..n sambut Hari Raya Aidilfitri..hehehe..macam mna persiapan korang?..aku dok terhegeh2 lagi dok menjahit baju anak2, n baju owg tempah...cakit pala jgk ler kan...anyway, untuk resepi masakan pertama dari dapur aku nihh, aku nak ajk korang buat lontong...aku pun bkn nyer rajin sgt nak buat nihh...tapi...atas permintaan SUAMI TERsayang petang semalam...aku pun xder pk banyak..buat jer la kan..ok..letih ckit ari ni, sbb dok menggodek2 blog nih...

Lontong Ketupat Penang
Ok, bahan2 untuk wat lontong ni, aku anggarkan leh makan lam 3 or 4 orang lah eh..

Bahan2 nyer;
Nasi Impit/Ketupat Nasi (nak wat sendiri atau nak beli siap kat kedai balik rebus jerk pun xperrr..;)..paham..bape bnyk korang nk rebus pun rebus la eh..;)..dah rebus, biarkan suam2 kuku..br leh potong..

Ok, untuk kuah, Bahan2 nyer;
*8 biji cili padi (nak pedas lg, tambah ler lg cili tu kan)
*2 biji bawang putih
*1 biji bawang besar yang betul2 besar;)
*1 inci halia
*sedikit kunyit
semua bahan * nih..blend sekali..air banyak mana?itu pun nk tny ker...agak2 korang ler..sama paras dengan bahan2 yang nak diblend tu pun xper..
santan - rm2
tempe - digoreng dengan garam kunyit dulu (ikut ske banyak mna)
ayam - digoreng dengan garam kunyit dulu (ikut ske banyak mna)
so'un...(korang pgl aper pun xtaw ler kan..yang mcm bihun tuhh)
sayur pucuk (so'un n pucuk direndam dulu sampai lembut)
klu korang nk tambah2 sayur len pun bley..kacang buncis ker, kobis bunga ker, anak jagung ker...pun bley..
aku hentam aper yg ader jerrr..

Cara Masak nyer;
1. Tumis bahan2 yang dah diblend td sampai cili betol2 masak.
2. Agak2 cam dah pecah minyak (minyak jgn banyak)...korang masukkan santan dengan 2 cawan air..kurangkan kalau nk kuah dia pekat.
3. Kacau lam 2,3 minit..jgn sampai santan mendidih..masukkan ayam, tempe, soun, sayur pucuk, n sayur2 yang len...biarkan masak sekejap..tp..jgn biar sampai santan mendidih..kuah jadik xelok.
4. Masukkan garam dan perasa kalau nak...tutup api, siap dihidang untuk dimakan.
5. Potong2 nasi impit/ketupat nasi td...tuangkan kuah lontong atas nasi impit td...ermmmmmmmm...slurppp...Selamat Mencoba..;)lau dah cuba...post2 ler pic lontong yang dah wat tu yerr..;)

Daaa...;)..Assalammualaikum..


No comments:

Post a Comment

Copyright© All Rights Reserved celotehreyna.blogspot.com Design by Reyna